darus reklám engedélyezése Kérjük, támogasson minket az ingyenes, minőségi újságírás biztosításában, azáltal, hogy kikapcsolja ezen a weboldalon hirdetésgátlót, cserébe kultúrált és releváns hirdetéseket jelenítünk meg
2020. február 14., péntek

február 14, 2020
Ausztráliában nagyon sok elhalálozás és baleset történik daruzás és rakodás közben. Tény, hogy ebben az országban igen nagy ipari objektumok vannak jelen Magyarországhoz képest. Például: Olajfúró tornyok, szélturbinák, stb..

A balesetek nagy számának az oka a kilengés, amelyet okozhat szél, vagy egyéb statikus jelenség is, illetve maga a darunak az összeomlása is.

Az erős szél esetében a rakomány elfordul emelés közben, majd kileng, végül legrosszabb esetben, ha nem sikerül a kiegyenlítés, akkor összedől a daru. Más esetben a rakomány csapódik olyan helyekre, amelyek rombolást végeznek. Képzeljünk el egy nagyobb kilengést csak egy több tíztonnás konténer esetében.

Magát az összeomlást és a teher kilengését egy távirányítós szerkezettel oldották meg, amelynek köszönhetően nem kell testközelben lenni a veszélyesebb emelésekkor.

Lényegében egy "okos robot kampóról" van szó, amely képes kiegyenlíteni ezeket a forgásokat, kilengéseket, akár 15 csomós szélben is.

Meglepő, hogy csak összefogással sikerült ez a fejlesztés, hiszen a háttértőkét egy Startup segítségével szerezték meg.

A "kalapozó" startup neve: Blackbird Ventures, és 5 millió dollárt sikerült ezáltal összegyűjtenie a Roborigger-nek. Kitalálója: Derick Markwell.

Lássuk a Roborigger bemutató filmjét:Mi a titka a Roborigger-nek? 

Egy lenkerék és egy vezeték nélkül irányítható toló ventilátor:)

3  modellben kapható, 10, 15 és 20 tonnás teherbírással.

A West Perth-i gyárban már 30 tonnás modell is készült.

A Roborigger kiváló példája annak, hogy a robotizáció hogyan segíti majd a biztonságos munkavégzést, és gyakorlatilag szinte minden lehetséges.

A jelszó ebben az iparban is a mechanika támogatása robotizációval, az emberi munkaerő biztonsága érdekében is.