7.11.18

Alexandra van der Ploeg a legjobb módja annak, hogy a vállalati társadalmi felelősségvállalás sikeres legyen

ALEXANDRA VAN DER PLOEG AZ SAP VILÁGSZINTEN A TÁRSADALMI FELELŐSSÉGVÁLLALÁS VEZETŐJE. ALEXANDRA FELELŐS AZÉRT, HOGY MEGHATÁROZZA A CSR STRATÉGIAI IRÁNYÍTÁSÁT, AMELYNEK CÉLJA A SAP FENNTARTHATÓ TÁRSADALMI HATÁSSAL ÉS HOSSZÚ TÁVÚ ÜZLETI ÉRTÉKKEL JÁRÓ STRATÉGIAI PARTNERSÉGEK ÉS PROGRAMOK RÉVÉN MEGVALÓSULÓ "SEGÍTENI A VILÁG JOBB MŰKÖDÉSÉT ÉS AZ EMBEREK ÉLETÉNEK JAVÍTÁSÁT". EBBEN A FUNKCIÓBAN Ő IS FELÜGYELI A VÁLLALATI ADOMÁNYOZÁST, AZ ÖNKÉNTESSÉGET ÉS A TÖBB ÉRDEKELT FELEK KÖZÖTTI PARTNERSÉGEKET, AMELYEK SZÁMÁRA ALEXANDRA KÜLÖNÖS SZENVEDÉLLYEL RENDELKEZIK.

Alexandra 1999-ben csatlakozott az SAP-hoz. SAP Svájcban kezdett menedzsmentfejlesztéssel foglalkozni, és a következő tíz év során különböző vezetői pozíciókat töltött be az Emberi Erőforrásokban. A CSR-szervezetbe 2010-ben beköltözött Alexandra különböző globális CSR programokat dolgozott ki és kezelt, mint például a Haiti üzleti vállalkozásának infrastruktúrájának kiépítése és számos pro-bono önkéntességi program fejlesztése, pl. Az SAP Social Sabbatical Portfolio . Alexandra az IMPACT 2030 tanácsadó testületén is részt vesz, és a Realized Worth Institute vezetői tanácsának tagja. MBA-t szerzett a Henley Business School-tól Nagy-Britanniában.


ALEXANDRA MEGOSZTJA TAPASZTALATAIT A VÁLLALATI TÁRSADALMI FELELŐSSÉGVÁLLALÁS ÜZLETI STRATÉGIÁKBA VALÓ INTEGRÁLÁSÁVAL, NEM PEDIG BOLT-ALAPÚ MEGKÖZELÍTÉSKÉNT, MIKÖZBEN VILÁGSZERTE BETEKINTÉST NYÚJT A TÁRSADALMI VÁLLALKOZÁSBA.KIEMELI AZ INTERJÚT ( HALLGASSA A PODCASTOT A RÉSZLETEKÉRT )


[ Tom Allen ] - Kérem, ossza meg egy kicsit a háttérét, és mi vezetett el a vállalati társadalmi felelősségvállalás karrierjéhez?

[ Alexandra van der Ploeg ] - Volt egy kicsit véletlen, hogy őszinte legyek, hogy vállalati társadalmi felelősséget vállaltam, mert néha az életben történik. Pályafutása kezdetben az emberi erőforrásokban kezdődött. Az SAP-nál körülbelül 10 év humán erőforrást végeztek a vállalatnál, alapvetően mindent megteszek, amit a nap alatt elképzelhet a HR-vel kapcsolatban. 2010-ben a vállalati társadalmi felelősségvállalásba költöztem. A tény, hogy ez valóban megtörtént, önkéntes projektbe költöztem CSR-be 2010-ben, közvetlenül a haiti szörnyű földrengés után. Az akkori vezérigazgatónk találkozott Muhammad Yunus professzorral a Világgazdasági Fórumon, és úgy döntöttek, hogy közös projektet fogunk megvalósítani az SAP és Mohammad Yunus között, hogy alapvetően Haiti üzleti vállalkozását támogassuk az ország hosszú távú gazdasági fejlődésének támogatására.

Szüksége volt önkéntesekre az SAP-tól. Felállítottam a kezemet HR szakértőnek, ami az egyik olyan terület, amire szükségük volt. Három hónapig csináltam, aztán rájöttem, hogy nagyon szerettem, nagyon szenvedélyesen. Alapvetően meggyőzte a vállalatot arról, hogy továbbra is részt kell vállalnunk, és további két és fél évig, majdnem három évig továbbra is projektvezetőként maradtam, hogy segítsünk egy szociális vállalkozói inkubátor létrehozásában Haitin.Biztos vagyok benne, hogy sok igazán érdekes tapasztalattal rendelkezel?

Teljesen. Azt hiszem, hogy még ma is azt mondom, hogy ez az egész projekt alapot teremtett számomra a szociális vállalkozói és a szociális vállalkozói szféra hatalma szempontjából, de azt is alakította, hogy az önkéntességet, és különösen a vállalati önkéntesség támogatja a gazdasági fejlődést, ha helyesen cselekszik. Valószínűleg sok dolgot is csináltunk, ami valóban nem működött, de a mai napig azt mondom, hogy a tűzeset a tűz. Sok mindent tudok róla alakult át.

Mint az SAP CSR igazgatója, akkor milyen projektekről van szó nap mint nap, és ezek közül melyik szerinted valami nagyon erős pozitív társadalmi változást hoztak létre?

Azt gondolom, hogy 2010-ben CSR-be költöztem, még mindig nagyon filantróp módon éltünk a vállalati társadalmi felelősségvállalás felé. 2010-től kezdődően sokkal stratégiaibb irányba mozdultunk el. Az egyik legfontosabb dolog, amit meg kellett tennünk annak érdekében, hogy stratégiaibbé váljunk, alapvetően három dolog volt. Az egyik, meg kell győződnünk arról, hogy létrehoztuk a hangsúlyt, és sokkal jobban összehangoltuk az üzletet. Nyilvánvalóan, 2010 előtt, mi mindent csináltunk a nap alatt. Nyilván sok sok okot írtak sok szempontra, de ez nagyon kevés köze volt hozzánk, mint üzlet, valamint a mi alapvető kompetenciánk és alapvető eszközeink.

Ez volt az első dolog, amit tettünk, mi az, hogy mi kell összpontosítanunk annak biztosítására, hogy összehangoljuk az üzleti tevékenységet ahhoz, hogy szociális hatást és értéket teremtsünk a társadalom számára, de hatásokat és értékeket is üzleti, hogy alapvetően létre, hogy a kétirányú utca? Alapvetően úgy döntöttünk, hogy velünk együtt a technológiai térben a legnagyobb hozzájárulásunk valószínűleg abban biztosítható, hogy előkészítsük az embereket a digitális gazdaság számára, és biztosítjuk, hogy senki ne maradjon hátra. CSR-jünk szlogenje a digitális beilleszkedés lehetősége .

Alapvetően három dolog van, amelyekre elsősorban a következőkre koncentrálunk. Az egyik, van egy csomó digitális készségek programokat szerte a világon mintegy 90 különböző országban. A digitális írástudást a fiatal gyerekek felé tereljük, de az IT-szektorban a fiatal felnőttek számára kínálnak munkalehetőséget.

A második pillér, amelyre összpontosítunk, és amelynek sok köze van a sok érdekelt felek közötti partneri kapcsolatok iránti elkötelezettségünkhöz, segíteni akarunk a nonprofit és a szociális vállalkozásoknak, amelyek nagyon innovatívak és máris sok társadalmi hatással járnak ; azt akarjuk, hogy jobb legyen, mint amit csinálnak. Szeretnénk segíteni nekik leginkább a futásnak. Ez a második pillérünk, és biztos vagyok benne, hogy visszajövünk erre, mert ez megüti a szociális vállalkozás helyét.

A harmadik, nézzük meg, hogyan tudjuk a 180 országban több mint 90 000 alkalmazottat foglalkoztató munkavállalói bázisunk hatalmas szakértelme és know-how-ja, hogyan tudjuk ezt összekapcsolni az általunk vezetett programokkal és kezdeményezésekkel, hogy fenntartható szociális hatás.

Micsoda széles munka mélysége ott. Nagyon érdekes munka folyik itt az SAP-nál, Alexandra. Néhány korábbi interjúmban például Roger Warnock , Mike Davis , Aline Laucke és Anika Horn , valamint más beszélgetések során úgy tűnik, hogy a CSR-t olykor úgy lehet tekinteni, mint egy csomó tevékenység, amely talán nem hatékony néha lehet, hogy létrehozza ezt a rendszerváltást. Nagyon érdekel a hallgatás a perspektívából néhány példa a leghatékonyabb és legeredményesebb CSR stratégiákról.

Azt hiszem, visszamegy azelőtt, amit korábban mondtam, ha nem akarod, hogy egy csavar, és add hozzá, amit csinálsz, mint egy üzlet.
BIZTOSÍTANIA KELL, HOGY BE LEGYEN ÉPÍTVE A VÁLLALKOZÁSÁBA. AZT HISZEM, A SOK EMBER ÁLTAL ELKÖVETETT HIBA AZ, HOGY A CSR-T FUNKCIONÁLISAN LÁTJÁK, NEM PEDIG CSUPÁN AZ ÜZLETI TEVÉKENYSÉG RÉSZÉVÉ VÁLNAK.

Természetesen az a terület, amelyért felelős vagyok, funkció, de az a mód, ahogyan vállaljuk a társadalmi felelősségvállalást, túlmegy a funkción. Mindent megvizsgál, amit a cégen belül végzünk, ami a társadalmi jó megteremtésére irányul.

Azt hiszem, ez az első dolog.
AZ EMBEREKNEK TISZTÁN FUNKCIONÁLISAN KELL GONDOLNIUK A CSR-RŐL, ÉS INKÁBB A VÁLLALAT DNS RÉSZEKÉNT LÁTJÁK. HA ELKEZDESZ LÁTNI A VÁLLALATOD DNS-JÉNEK, AKKOR ALAPVETŐEN AZT JELENTI, HOGY - AMINT MONDTAM - AZ ÜZLETI STRATÉGIÁHOZ KELL KAPCSOLÓDNIA.

Meg kell kitalálnod, hogy mi az, ami téged kitalál, és mi az, amit csinálsz, az általad kínált termékeket és szolgáltatásokat, mit tehetsz azért, hogy megragadjam, hogy társadalmi jó ? Azt hiszem, ez az.
A CSR TEVÉKENYSÉGEIT ALAPVETŐEN AZ ÜZLETI STRATÉGIÁBÓL KELL LEVEZETNI.

Az egyik legfontosabb dolog, amit elkezdtem észrevenni az elmúlt években, látja, hogy a magánszektoron belül a vállalati társadalmi felelősségvállalás, illetve a társadalomhoz való hozzájárulás érdekében beszélünk. Azt hiszem, alapvetően két oka annak, hogy ez történik. Az egyik az Agenda 2030 és a 2015 szeptemberében ratifikált fenntartható fejlődési célok, valamint a növekvő tudatosság és megértés, hogy a magánszektor fontos szerepet játszik abban az esetben, ha bármelyik célt elérni kívánjuk, az ENSZ által meghatározott ambiciózus célok bármelyikét a bolygónknak.

A második az, hogy amit láttunk, különösen az ügyfeleinkkel és partnereinkkel folytatott beszélgetésekben sok magánszektorbeli szereplő egyre inkább azt nevezi, hogy célirányosak. Nemcsak a gazdasági érték megteremtése, hanem a társadalmi és környezeti hatások egyidejű létrehozása. Alapvetően nézzük meg a hármas végpontot, ne csak az alsó sorban.
ÚGY VÉLEM, HOGY AZ EGYRE INKÁBB CÉLIRÁNYOS VEZETÉS ARRA KÉSZTETI A VÁLLALATOKAT, HOGY A VÁLLALATI TÁRSADALMI FELELŐSSÉGVÁLLALÁST SOKKAL ERŐTELJESEBBEN INTEGRÁLJÁK AZ ÜZLETI ÉLETBE, ÉS NE TEKINTSÉK KIEGÉSZÍTŐNEK.


Igen, teljesen. Hogyan láttad a vállalati szektor elmozdulását az elmúlt években, és milyen tipikus kihívások vannak a vállalati vezetők ellen, Alexandra?

Amint azt mondtam, egyre több vállalatról van szó, amely sokkal célirányosabb. Egyébként ez nem csak egy ... holland vagyok, ezért hajlamos vagyok egy kicsit tompa. Ez nem csak véleményem szerint. Néha vannak olyan trendek, amelyek jönnek és mennek, de valóban hiszem, hogy a magánszféra, amely magasabb rendeltetést keres, és alkalmazza ezt a magasabb rendszert a hármas végpont felé, nem olyan tendencia, amely el fog menni, és ezért van ...

A gazdaságban olyan dolgok történnek, amelyek arra irányulnak, hogy ott maradjanak. Azt hiszem, az egyik, a fogyasztók sokkal jobban követelik márkáikat. Amit látsz, az emberek átváltoztatják a márkákat, ha úgy vélik, hogy egy vállalat nem jár el, és nem pozitív a társadalomhoz való hozzájárulása szempontjából.
VAN EGY EGÉSZ NEMZEDÉKÜNK, LEGYEN AZ MILLENNIALS VAGY GENERATION Z, HOGY AZ ÜZLETI IGÉNYEK CÉLIRÁNYOSAK LEGYENEK.

Alapvetően azt mondják: "Nézzük, nem fogunk vásárolni tőled, de nem is akarunk dolgozni érted, ha nem teszed kedvezően hozzájárulást a bolygóhoz."

Szerintem ezek a tendenciák miatt alapvetően itt van a célja. Ha ezt hiszed, akkor talán váltsd át ezt a beszélgetést a szociális vállalkozás szektor felé, és miért hiszem, hogy ilyen alapvető szerepet játszanak.
A SZOCIÁLIS VÁLLALKOZÁSOK VÉLEMÉNYEM SZERINT RENDKÍVÜL KULCSFONTOSSÁGÚAK ABBAN, HOGY AZOK A MODELL ALAPJÁT KÉPEZIK ANNAK, HOGY MIT JELENT A CÉLORIENTÁLTSÁG. EZ INSPIRÁCIÓT JELENTHET A MAGÁNSZEKTOR SZÁMÁRA, DE VISZONT MAGÁNSZEKTORKÉNT ÖSZTÖNÖZHETJÜK ŐKET ARRA, HOGY JOBBAK LEGYENEK AZ ÁLTALUK VÉGZETT MUNKÁBAN.

Vannak-e olyan országokban, amelyek úgy vélik, hogy a szociális vállalkozás és a társadalmi innováció terén valóban vezető szerepet töltenek be? Ha igen, mit csinálnak, amit Ön szerint más országok is elfogadhatnak?

Azt hiszem, különböző országokban különböző okok miatt válnak világítótornyokká, vagy válnak. Megemlítem az egyiket, ami meglephet. Az egyik ország, amelyik kiáll velem, India. Miért említem ezt, hogy néhány évvel ezelőtt India aláírta az úgynevezett India Companies Act-et. Nem tudom, hogy hallott-e erről, de India az egyik első ország, ha nem az első olyan ország a világon, ahol a kormány alapvetően azt mondta: "A törvény szerint meg fogjuk határozni, hogy mennyi vállalatról van szó a vállalati társadalmi felelősségvállalásra és arra, amire szükségük van rá. "

Alapvetően az indiai társaságokról szóló törvény azt mondja az indiai székhelyű magánszektorbeli vállalatoknak, hogy bevételeik 2% -át vállalati társadalmi felelősségvállalási tevékenységekre kell költeniük. Ezeket a tevékenységeket a digitális hatás nemzeti programjához kell kötni. Érdekes, hogy a szociális vállalkozás fontos szerepet játszik.
AMIT AZ ELMÚLT NÉHÁNY ÉVBEN LÁTTUNK, A TÁRSADALMI VÁLLALKOZÁS JELENTŐS NÖVEKEDÉSE INDIÁBAN. EZ TÉNYLEG VIRÁGZIK, EZÉRT NAGYON ÉRDEKES MEGFIGYELNI.

A világ más részeiben azt gondolom, hogy minden olyan ország, amely jogalkotási lépéseket tett a szociális vállalkozói tevékenység megteremtésében, mint a gazdasági fejlődés értékes része. Ismét a kezdet kezdetén a Skóciai Szociális Vállalkozói Világfórum körül szóltam, mennyire meglepett a skóciai virágzó szociális vállalkozási szektor, amelyre nem voltam tudatában annak ellenére, hogy Skóciában négy évet töltöttem egyetemi idejében . Ez csak azért van így, mert a kormány, a skót kormány annyira hihetetlenül támogatja a szociális vállalkozást, mint az ország gazdasági fejlődésének értékes részét.Bizonyára igazán inspiráló volt a közelmúltban az edinburgh-i Alexandria-i szociális vállalkozás világfórumán. Milyen inspiráló projekteket vagy kezdeményezéseket találsz az utóbbi időben, hogy meg szeretnéd osztani a
közönségeddel?


Olyan sokan vannak, hogy nehezen mutatkozik azokra, amelyek ... Talán hadd tegyek néhány példát a Social Enterprise World Fórumból, mert olyan sok szervezet és szociális vállalkozás létezik, amelyekkel naponta találkozunk. Mindegyiket hihetetlenül inspirálónak találom a hihetetlen munkájuk miatt.

Az egyik olyan szervezet, amely igazán ihletett Skóciában, a Social Enterprise Academy volt. Azt hiszem, azért is, mert számomra az egyik leginkább mozgó és érzelmi hozzájárulás volt a színpadon a Social Enterprise World Forumon, amikor iskolai gyerekeket hoztak a színpadon két különböző iskolából, hogy beszéljenek szociális vállalkozásukról. Az ok, amiért ezt hangsúlyozom, valóban azt hiszem, hogy ez a fiatalabb generációk. Ők a jövőnk egyébként, de ha már nagyon fiatal korban inspirálhatjátok, hogy vállalkozói gondolkodásmódjuk legyen, és egyidejűleg ezt a társadalmi felelősségvállalással egyesítsük, akkor egy elég fényes jövőbe állunk.

Az általam végzett munkát hihetetlenül inspirálónak találom. Sok különböző iskolával dolgoznak, nemcsak Skóciában, hanem azokban az országokban, ahol csomópontokat építettek, hogy ösztönözzék a kisgyermekeket arra, hogy megvizsgálják, hogyan használhatják az üzleti gondolkodást és az üzleti modelleket, hogy társadalmi jót hozzanak létre és hatással legyenek az okokra amelyek gyermekeknek fontosak. Ezt hihetetlenül inspirálónak találtam, és remélem, hogy sokkal többet fogunk látni a Szociális Vállalkozó Akadémián.

Hasonlóképpen, tudjátok, hogy a következő szociális vállalkozás világfóruma az elkövetkező évben Etiópiában fog tartani.

Nagyon várom a dolgot.

Ja nekem is. Biztos vagyok benne, hogy ez egy nagyon más szociális vállalati világfórum lesz. Nagyon érdekesnek tartottam, hogy hallottam az Etiópiában már megtörtént társadalmi vállalkozási törekvésekről. Különösen a színpadon két ember volt. Az egyik [Kibret Abebe] szociális vállalkozást alakított ki a magán mentőkamrában, amit nagyon érdekesnek találtam, különösen azért, mert sokat beszélt a személyes harcáról, de azt is kimutatta, hogy hihetetlen elkötelezettséget kell biztosítania. Hitt abban, hogy valójában megtörténik és meg fog történni, függetlenül attól, hogy milyen személyes áldozatokat kellett tennie.

A másik a Tibeb Girls, a tévésorozat, amelyet éppen azért hoztak létre, hogy megmutassa a lányoknak, hogyan lehet őket felhatalmazni, és hogyan tudják alapvetően átvenni a saját életüket, legyen vállalkozó, és magukból valamit csinálni, hogyan lehetnek a digitális világ részeivé válnak, és hogyan képesek felruházni őket arra, hogy önellátóak legyenek és értékesek legyenek a társadalom számára. Szerintem nagyon érdekes lesz, ha több példát is hallok, amikor jövő évben Etiópiában vagyunk.

Teljesen. Alig várom a fórumot. Hogy befejezze Alexandra, milyen könyveket ajánlana a hallgatóinknak?

Az egyik legfontosabb könyveim, melyeket ihletettem, különösen a szociális vállalkozás körében, olyan könyv volt, amelyet Jacqueline Novogratz írt. Ő az alapítója az Acumen Alapnak. Ő írta a The Blue Sweater című könyvet. Ebben alapvetően a pénzügyi szektorból a szociális vállalkozói szférába való utazást írja le, ahol karrierje nagy részét töltötte. Szerintem nagyon jól írt könyv. Nagyon könnyű olvasni, de nagyon inspiráló.

Nagy rajongója vagyok annak a munkának, amelyet az Acumen Alap tevékenykedik, és támogatja és finanszírozza a nagy hatású szociális vállalkozásokat, különösen Kelet-Afrikában, Indiában és Pakisztánban. Biztos vagyok benne, hogy jövőre látni fogjuk azokat a szociális vállalkozásokat, amelyeket az Acumen Alap Etiópiában támogat, mivel Kelet-Afrikában nagyon erős tartásuk van, ahogy mondtam. Ez határozottan egy olyan könyv, amelyet bárki számára javasolnék.

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések