7.11.18

A vállalati társadalom felelősség eredeteCincinnati Law Review, Vol. 85, 2017

27 oldal Posted: 25 Ápr 2017

Eric C. Chaffee

Toledói Egyetem - Jogi Főiskola

Dátum: 2017. április 24

Absztrakt

Bár a legtöbb vállalati vezetõ egyetért abban, hogy a társadalmilag felelõs viselkedésre való törekvés a vállalatok számára helyes dolog, kevesen tudnak erõs analitikus alapokat megfogalmazni ehhez a hithez. Az a tény, hogy az ilyen típusú viselkedésre való felkészülés segíthet a vállalatok jövedelmezőbbé tételében, részleges okot ad az ilyen viselkedéshez. A profitkeresés azonban nem magyarázza meg, hogy a vállalatoknak miképpen kellene vállalniuk a társadalmilag felelős magatartást olyan körülmények között, amelyekben a vállalatnak nincs pénzügyi előnye vagy a pénzügyi következmények bizonytalanok.

A vállalati felelősségvállalásra vonatkozó kötelezettségre vonatkozó zűrzavar oka az a tény, hogy a vállalat lényeges természetét nem értik meg jól. A cég mindegyik uralkodó elmélete, azaz a koncessziós elmélet, a valódi entitások elmélete és az aggregált elmélet leírja, hogy a vállalati forma hogyan létezik, de nem magyarázza meg, miért létezik a vállalat. Mivel ezek az elméletek időnként ellentmondásosak, de mindegyiknek van valami alapja a valóságban, egyesek azzal érveltek, hogy egyszerűen elhárítják a kérdést, és magukba foglalják a vállalat indeterminációját, mindhárom elméletet. Bár ez csábító, a vállalat lényeges természetének megoldása szükséges ahhoz, hogy megoldja a számtalan jogi problémát.

Ennek eredményeképpen ez az esszé és más munkám új elméletet vezet be a cég, az együttműködési elmélet számára. Ez az elmélet úgy tekinti a vállalatot, mint egy együttműködő erőfeszítést egy állami kormány és az egyének között, amelyek szervezik, működteti és birtokolja az üzleti entitásokat a gazdasági fejlődés és a gazdasági haszon elérése érdekében. Ez az elmélet jobb, mint a vállalat uralkodó esszenciális elméletei, mert megmagyarázza, hogy a vállalat hogyan és miért létezik.

Ezen elmélet szerint a vállalatok kötelesek keresetet szerezni az állam és a társaság tulajdonában, működtetésében és megszervezésében érintett üzletből, de a társaság kalandorai kötelesek egymás esetét jóhiszeműen kezelni, amikor csak lehetséges. Ez azt jelenti, hogy a vállalatoknak csak olyan társadalmilag felelőtlen módon kell részt venniük, amelyeken a vállalat pénzügyi előnyei egyértelműek. Az élet bizonytalansága miatt ez csak a legritkább körülmények között lesz. Ezekben a ritka körülmények között a vállalat rossz magatartásának ellenõrzése érdekében a kormánynak be kell vonnia a jogalkotást és a szabályozást, hogy megváltoztassa a költség-haszon elemzést arra, hogy erõszakos vállalatokat kényszerítsen.Kulcsszavak: Vállalati társadalmi felelősségvállalás, CSR, vállalatok, társasági jog, üzleti jog

Javasolt bevezető hivatkozás:
Chaffee, Eric C., A vállalati társadalmi felelősség eredete (2017. április 24.). Cincinnati Law Review, Vol. 85, 2017. Az SSRN-ben elérhető: https://ssrn.com/abstract=2957820


0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések